About Us

SK Convent (1) Bukit Nanas ditubuhkan pada 1 Mac 1899 dan ditubuhkan oleh tiga mubaligh dari Singapura iaitu Mother St. Andre, Sister Sabine dan Sister Madeline. Tujuan asal penubuhan adalah sebagai sekolah dan rumah anak yatim dengan mendirikan sebuah pondok kecil di tapak Hotel Eastern Berhad, di seberang Jalan Ampang kini. Bilangan gurunya pada masa itu ialah seramai empat orang dan muridnya dua belas orang.
Pada tahun 1901, sekolah ini dipindahkan ke sebuah bangunan di Jalan Brickfields dan mempunyai seramai 114 orang murid. Reverand Mother Augustine telah dilantik menjadi guru besarnya yang pertama iaitu dari tahun 1907 hingga 1911.  Pada tahun 1911, sekolah ini sekali lagi telah berpindah tempat. Kali ini di Jalan Bukit Nanas iaitu di tempat ianya berdiri sekarang. Bilangan muridnya ialah seramai 308 orang. Reverand Mother Taracissins menjadi guru besarnya hingga 1923. Tahun 1958, sekolah ini diansingkan kepada sekolah rendah dan sekolah menengah. Oleh kerana bilangan murid di sekolah rendah telah mencecah 1000 orang, ianya telah dipecahkan kepada dua buah sekolah yang berasingan. Sekolah Rendah Convent Satu mempunyai 500 orang murid manakala Sekolah Rendah Convent Dua mempunyai 549 orang murid.
Sekolah ini mula didaftarkan dengan nama SRK Convent Bukit Nanas Satu pada tahun 1958. Bilangan kelas dari darjah satu hingga darjah enam ialah sebanyak dua belas buah kelas. Guru besar pertamanya ialah Cik Monica Rozario dan beliau telah berkhidmat sehingga tahun 1961. Bilangan guru pada masa itu ialah seramai 13 orang. Selepas itu, guru besar berkhidmat silih berganti sehinggalah sekarang.
Bangunan asal sekolah ini terdiri daripada dua blok. Blok utama mempunyai 3 tingkat manakala blok kedua mempunyai hanya 2 tingkat. Kedua-dua blok ini disambungkan oleh dewan di tingkat bawah dan chapel di tingkat atas. Bangunan ini dibina secara berperingkat iaitu pada tahun 1911, 1914 dan 1920. Pada waktu itu, pembinaannya telah ditanggung oleh pihak  mubaligh. Luas kawasan sekolah ialah empat ekar termasuk kawasan sekolah menengah dan Convent Dua.
Dalam pelaksanaan Skim Aziz pada tahun 1970, pihak Kementerian Pendidikan telah memainkan peranan yang lebih penting dalam pentadbirtan sekolah. Sejak itu, bilangan murid dan kelas tidak bertambah kerana kekurangan bilik darjah dan juga padang permainan. 
Sekarang, sekolah ini merupakan sebuah sekolah kawalan di mana penempatan murid adalah ditentukan oleh pihak Kementerian Pendidikan. Guru Besar yang terkini ialah Puan N. Vimala yang telah mula berkhidmat pada tahun 2004. Bilangan guru terkini ialah seramai 26 orang.
 

1 comment:

  1. how do I apply for my daughter to enter standard one for next year 2017?

    ReplyDelete